Aktuelt

Fremtidens tak

Hvis du ser på et flyfoto av byen, vil du nok legge merke til en overveldende mengde flate, svarte tak – spesielt på næringsbygg og boligblokker. Men et tak kan brukes til mye mer enn bare som en beskyttelse mot vær og vind. 

Flate tak har et stort ubenyttet potensiale som kan bidra til å redusere bygningens klimaavtrykk ved hjelp av ulike teknologier og materialer. La oss ta en nærmere titt på fremtidens tak.

Grønne tak

Dette er tak som er dekket av planter og vegetasjon – for eksempel torvtak, gresstak eller sedumtak.

Disse takene kan gi livsrom for insekter og fugler, og øke det biologiske mangfoldet i urbane områder. For eksempel kan en biefarm på taket bidra til å øke antallet bier i området, og dermed hjelpe til med å opprettholde bestanden av disse insektene. 

Grønne tak har dessuten vist seg å bidra til økt livskvalitet for beboerne, enten det dreier seg om hager, treningsanlegg, takterrasser eller andre former for grønne oaser.

Blå tak

Hensikten med blått tak er å samle opp mest mulig overvann og redusere belastningen på kloakk- og dreneringssystemer. Slike tak er spesielt viktige i urbane strøk hvor store mengder overflatevann kan føre til oversvømmelse og skader på infrastruktur og bygninger.

Protan, som er en leverandør av blå tak, har utviklet en bassengløsning som drenerer vannet bort fra taket i 24 timer etter styrtregnet.

Blågrønne tak

Hvorfor ikke skaffe deg det beste av to verdener? Blågrønne tak kombinerer teknologien fra blå og grønne tak – en smart og bærekraftig måte å utnytte takflate på. Disse takene kan altså samle og rense regnvann, samtidig som du kan legge til rette for et planteliv. 

Blågrønne tak kan redusere overvannsproblemer, forbedre byluften og temperaturen og gi habitater for ulike planter og insekter.

Solceller

Solceller er i vinden som aldri før, og flere og flere installerer solceller både på egne tak og på næringsbygg. Hvem vil vel ikke produsere egen energi på en miljøvennlig måte?

Solcelletak kan bidra til å redusere energikostnadene og gjøre deg mindre avhengig av strømnettet. Og hvis du produserer mer strøm enn du bruker, kan du til og med selge den tilbake til strømnettet!

Før du legger solceller er det viktig å sjekke takets stand og restlevetid. Solcellepanel har en antatt levetid på 30-40 år, og har du et gammelt tak, er det sannsynlig at restlevetiden på taket er kortere enn dette. Det vil bli mye mer kostbart å bytte taket etter at panelene er installert. 

Ta tak på fremtiden

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser når det kommer til fremtidens tak. En bypark på toppen av den nye brannstasjonen i Stavanger er allerede implementert, men hva blir det neste? Kanskje en golfbane på toppen av Sandnes rådhus? Ellers så kan jo byens beste restauranter bruke taket sitt til egen urte- og grønnsakshage. Mer kortreiste råvarer enn det skal du lete lenge etter! Hvordan ville du utnyttet takflaten? 

Share it on social media

Husk å sjekke taket før du investerer i solceller

Bestill gratis befaring

Beskytt undergulvet ditt med herdeplast

Herdeplastbelegg er en super løsning for å beskytte undergulvet, enten det er laget av betong eller annet materiale.  I denne artikkelen ser vi nærmere på hva herdeplast er og hvorfor det er så effektivt.

Se mer

Nytt tak og solceller på eget bygg

Solceller er den perfekte løsningen for å produsere egen energi på en miljøvennlig måte, samtidig som du reduserer energikostnadene dine. Hvis du har et flatt tak på ditt bygg, har du et stort potensial. Hvorfor ikke utnytte flaten og gjøre den om til en smart investering? Det gjorde vi!

Se mer

Vårt miljøfokus 

Vi jobber kontinuerlig for å minimere vår miljøpåvirkning og bli grønnere i alt vi gjør. Her er noen av skrittene vi foretar for å redusere vårt karbonavtrykk og sikre en mer bærekraftig fremtid.

Se mer